Whiskey glazen
Home » Whisky glazen

Whisky glazen

door admin

Zijn het nou whisky glazen of whiskey glazen? Hoe dan ook, er zijn voor het drinken van whisky verschillende glazen beschikbaar. De glazen hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Wist je trouwens dat het whisky glas meer en meer weggegeven wordt tijdens verjaardagen en jubilea? Het zegt veel over de statuur van het glas, allesbehalve een glas voor de gemiddelde limonade.

Je drinkt het on the rocks, met water of puur

Eerst over de schrijfwijze van whiskey of whisky. Wordt het als whiskey geschreven, dan is het afkomstig uit Ierland of Amerika. Zonder de letter E komt het uit Schotland en heb je dus te maken met Scotch whisky. Dit onderscheid werd in de negentiende eeuw gemaakt en geldt nog steeds. Whisky is ongeacht de schrijfwijze een uniek drankje. Whisky drink je on the rocks, puur of met een beetje water.

Whisky drink je met een beetje water

Kijk je naar de series en films op de televisie en er wordt whisky gedronken, dan gebeurt dat doorgaans met ijs. Toch weten de echte kenners van whisky zeker dat dit niet de beste wijze is om het drankje tot je te nemen. Als je whisky op de juiste wijze wilt drinken, dan doe je dat met een beetje water. Alleen dan komt smaak en geur het best tot zijn recht en dus (zeker) niet met de toevoeging ijs. 

Kwestie van smaak: een Tumbler of een Sniffer

Komen we aan bij de whisky glazen. Je kunt onmogelijk zeggen dat er één perfect whisky glas bestaat. Dat namelijk is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Om whisky te drinken kun je gebruikmaken van of een Tumbler of een zogenaamde Sniffer. Wil je een perfect geslepen glas, een klassiek glas? Kies dan de Tumbler. Wil je de whisky goed kunnen beoordelen, dan is de Sniffer het beste glas. 

Vorm van het glas doet denken aan een tulp

De Tumbler kun je omschrijven als een whiskyglas dat kort en breed is, en een soort van cilindervorm heeft. Doorgaans beschikt dit whiskyglas over een dikke bodem. Drink jij je whisky met ijs of water? Dan geldt de Tumbler als het perfecte glas. Whisky smaakt echter ook prima uit een Sniffer. Uit dit glas drink je pure whisky, de bekende single malts. De vorm van dit glas doet denken aan een tulp. De Sniffer wordt ook wel eens een nosing glass genoemd. De geur van whisky blijft namelijk langer hangen in dit glas en het steeltje voorkomt opwarming door de lichaamstemperatuur. 

Gerelateerde artikelen