wetsteen
Home » Wetsteen onmisbaar in een goede keuken

Wetsteen onmisbaar in een goede keuken

door admin

Met behulp van een wetsteen kun je al het snijdend materiaal op prima wijze slijpen. En omdat je in de keuken met altijd scherpe snijders wilt werken, kan en mag een wetsteen dan ook niet ontbreken in de moderne keuken. De wetsteen is er tegenwoordig in tal van soorten en maten. In de reeks keukengerei aandacht voor de wetsteen. 

Wetsteen meren met speeksel, water of olie

De wetsteen gebruik je dus om te wetten, iets dat je vaak met meer dan één steen doet overigens. Vaak bieden de wetstenen opeenvolgende fijnheid. Dat betekent ook dat je steeds verder met het polijsten van snijders aan de slag kunt gaan. Als smeermiddel wordt doorgaans speeksel, water of zelfs een beetje olie gebruikt.

Steeds meer fijnere uitvoeringen beschikbaar

De wetsteen onderscheiden we in de natuurlijke vorm en in de synthetische vorm. De synthetische uitvoering heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. De synthetische wetsteen bestaat uit twee lagen met een grove korrel en een fijne korrel. De synthetische uitvoering van de wetsteen is doorgaans grover dan de natuurlijke wetsteen. De steen wordt gebruikt om een natuurlijke steen vlijmscherp af te kunnen werken. Van de synthetische steen komen steeds meer fijnere uitvoeringen op de markt.

Ook in België gewonnen

Kijken we naar de natuurlijke wetsteen, dan zien we dat de steen gewonnen wordt in onder meer Arkansas in Amerika, Vielsalm in België en Leicestershire in het Verenigd Koninkrijk. Ook in Japan wordt deze steen gewonnen. De natuurlijke steen in België bestaat overigens voor ruim 40 procent uit granaatkorrels. Ondertussen zijn er ook voldoende alternatieven voor de wetsteen op de markt. Je moet dan aan een met diamantpoeder gemaakt gereedschap denken. Hiermee kun je dezelfde effecten bereiken als met de wetsteen. 

Wetten is een moeilijk werkje

Wetten is overigens een moeilijk werkje. Hoe goed het resultaat is, is sterk afhankelijk ban de bekwaamheid en de materiaalkennis van degene die slijpt. Wetten met behulp van wetstenen duurt overigens behoorlijk langer dan wanneer je slijpt met bijvoorbeeld een doortrekslijper of een elektrische slijpschijf. Een wetsteen is bovendien aan de dure kant. En toch is wetten iets uitdagends. Bovendien, heb je het eenmaal onder de knie dan kun je echt waanzinnige scherpte realiseren. Het is leuk om te doen en het is iets waarin je beter wordt naar gelang je het vaker doet. Het is ook een voordeel dat je zelf bepaalt hoe scherp je iets wilt hebben. Werken met een wetsteen is en blijft een uitdaging.

Gerelateerde artikelen