pasta carbonara
Home » Pasta Carbonara

Pasta Carbonara

door admin

Het staat op de kaart van elk Italiaans restaurant en er zijn ontelbaar veel variaties van beschikbaar. Inderdaad, we hebben het over Pasta Carbonara en dus niet over pompoenpasta, hoe smaakvol dat dan ook is. Doorgaans wordt de Italiaanse bereiding met spaghetti gegeten. De kenmerkende saus bestaat vooral uit arme ingrediënten in de vorm van buikspek, wangspek, kaas, ei of de dooier van een ei en zwarte peper. 

Van kolenbranders tot de Amerikaanse bevrijders

Aanvankelijk werd Carbonara vooral in verband gebracht met kolenbranders. Deze groep mensen zou Carbonara in hun pauzes eten. Het is echter niet helemaal duidelijk waar de naam precies vandaan komt. De term Carbonara vind je niet voor het einde van de Tweede Wereldoorlog terug in de historie van de Italiaanse keuken. In Rome zou het tijdens de bevrijding tot stand gekomen zijn. Destijds bestond het uit eipoeder en baconrantsoenen die door de Amerikaanse bevrijders verstrekt waren. Uiteraard was de combinatie spek, ei en een pasta niet nieuw in Italië. 

Werk het gerecht smakelijk af met kaas en peper

De bereiding dan; het spek wordt gebakken en de pasta uiteraard gekookt in water waar zout aan is toegevoegd. Het ei wordt gemengd met versgemalen peper en geraspte pecorino. Daarna voeg je nog spekblokjes toe. Op het moment dat de pasta gaar is, wordt het geroerd door het mengsel met ei en kookvocht. Je werkt het gerecht vervolgens af met peper en kaas. 

Met extra room of geblust met witte wijn

Zoals het een bekend en geliefd recept betaamt, volgden er na 1945 tal van variaties op pasta Carbonara. Zo zie je vaak dat er wat room aan toegevoegd wordt. Dan is echter geen sprake meer van traditionele Carbonara. Ook wordt de pancetta en guanciale wel eens geblust met wat witte wijn en ietsje langer door gekookt. In bepaalde gevallen wordt het eiwit weggelaten en wordt alleen de geklopte eidooier gebruikt. Buiten Italië zie je Carbonara nog wel eens terug met extra groenten en gehakte peterselie. 

Timing en de techniek spelen een belangrijke rol bij de bereiding van pasta Carbonara

Bij het bereiden van Carbonara spelen de factoren timing en techniek een belangrijke rol. Het is zaak de ingrediënten steeds op jet juiste moment toe te voegen. Voorbeeld? Voeg geen ei toe als de pasta te warm is. Anders krijg je geen romige saus, maar iets dat lijkt op roerei. Roer de pasta steeds goed door en zorg zo dat het romig wordt. Want dat is wat Carbonara zo uniek maakt.

Gerelateerde artikelen