Steakmessen
Home » Steakmessen

Steakmessen

door admin

Steakmessen zijn heel bijzondere messen. Wist je dat er een grote groep mensen is die het eigen steakmes meeneemt als men uit eten gaat? Dit omdat ze hun biefstuk of entrecote alleen op de beste manier willen snijden, zonder dat er sappen aan het vlees onttrokken worden. Alleen daarom al zijn steakmessen uniek. Neem er een wetsteen bij om het mes scherp te houden.

Als het bekende mes door de boter

Een goede biefstuk eet je altijd met behulp van alleen het beste steakmes. Een scherp steakmes snijdt als het bekende mes door de boter. Opvallend aan steakmessen is de vormgeving. Vaak hebben ze houten handgrepen die ze iets bijzonders geven. Een gedekte tafel met steakmessen is mooier dan welke andere gedekte dis ook. Tafelmessen, zo worden de steakmessen ook wel eens genoemd, koop je meestal in setjes van twee of vier. De betere steakmessen kun je ook los kopen. 

Smal en slank lemmet

Wil je een goed steakmes, dan kies je er een met een smal en slank lemmet. Alleen dan manoeuvreer je het mes heerlijk soepel door het vlees. De snede van een goed steakmes is uiteraard vlijmscherp. Houd dat in de gaten, want het gebruik van een steakmes waarvan de snede bot is en uitgerust is met een dik lemmet betekent al snel dat je veel te veel kracht gaat zetten om door het vlees te komen. Je schiet dan zomaar uit en je kunt je voorstellen wat er dan allemaal kan gebeuren.

Met of toch zonder kartel; hoe gebruik je het me?

Steakmessen heb je met een platte snede. Je hebt ze echter ook met een gekartelde snede. Volgens de overlevering echter, heeft een steakmes geen gekartelde snede. Kartels maskeren het gebrek aan scherpte, zo wil de mare. Toch heb je steakmessen in een uitvoering met en zonder kartelrand. Als jij het mes alleen gebruikt om er je biefstuk of entrecote mee te snijden, neem dan altijd een mooie vlakke snede, zonder kartels dus. Je kunt het steakmes echter breder gebruiken voor bijvoorbeeld het snijden van pizza’s. Het bewezen nadeel van een gekartelde uitvoering is evident. De snede bijt zich namelijk vast in het vlees. Daardoor wordt het vlees als het ware uit elkaar getrokken. Je snijdt dus niet, je trekt. Dat verwoest de structuur van vlees en zo ontdoe je het vlees van de sappen die het juist zo smaakvol maken.  Het ligt er dus maar aan waarvoor je de steakmessen gebruikt bij de keuze die je maakt voor een vlakke of een gekartelde snede.

Gerelateerde artikelen