Zo kun je de wijn perfect afstemmen op je diner! 
Home » Zo kun je de wijn perfect afstemmen op je diner! 

Zo kun je de wijn perfect afstemmen op je diner! 

door admin

Je kunt natuurlijk gewoon op gevoel een fles wijn bij het eten opentrekken, die wellicht prima bij je maaltijd past. Maar als je wijnen zorgvuldig afstemt op je gerecht, gaat er een wereld voor je open. Je verwent niet alleen je zintuigen, een goed matchende wijn kan een echte meerwaarde bieden aan je maaltijd, omdat de wijn het geheel in harmonie brengt.
Om erachter te komen welke wijnsoort de smaken van jouw diner het beste aanvult, kun je kijken naar de smaken van je gerecht. Eet je kruidig, pittig of juist mild, licht of romig? Ontdek welke wijn het beste combineert! 

Kruidig 

Over het algemeen past bij een gerecht met diverse kruiden en specerijen ook een rijke wijnsoort die een beetje romig qua karakter is. Vermijd een wijn met te veel zuren, en kies voor een wijn met soepele tannines. Een mooie optie voor bij kruidige gerechten is bijvoorbeeld een houtgerijpte barbera d alba uit de Italiaanse Piemonte. Deze wijn wordt door de houtrijping heerlijk kruidig, mooi vol en intens fruitig, maar is niet te dominant. Een andere uitstekende begeleider bij gerechten met veel kruiden is een Pinot Gris uit de Elzas. Deze witte wijn is vol van smaak en vult de rijke smaken mooi aan. 

Romig en machtig

Maaltijden met room of met veel kaas in de hoofdrol zoals pasta’s met roomsaus of romige soepen vragen om een stevige witte wijn, of een volle rode wijn. Een mooie aanvulling op boterige, romige smaken is bijvoorbeeld een charmante Roero Arneis  of een houtgerijpte Chenin Blanc. Als je meer houdt van rood, zou een heerlijke Cabernet sauvignon niet misstaan bij een romige en machtige maaltijd. Ook kun je kiezen voor een frisse wijn met een levendig zuurtje zoals Verdejo om de vettige, volle smaken wat te compenseren. 

Mild en verfijnd 

Sint Jacobsschelpen en vissoorten zoals kabeljauw, maar ook kip en groenten zoals artisjokken en asperges zijn van nature zacht en mild van smaak en fijn van structuur. Bij een gerecht met zulke delicate simpele smaken past een verfijnde wijn die net zo gebalanceerd en aangenaam van smaak is. Een uitstekende begeleider is bijvoorbeeld een jonge Chardonnay of een bloemige Viognier. Ook gaan mousserende wijnen zoals een elegante Champagne perfect samen met een mild en delicaat gerecht.

Pittig 

Een maaltijd met veel pepers en scherpe smaken zoals Chilli con carne, heeft een wijnpartner nodig die niet te zuur en niet te bitter is. Pikante gerechten gaan goed hand in hand met een friszoete wijnsoort zoals bijvoorbeeld Riesling. Deze witte wijn blust de pepertjes af en maakt het geheel wat zachter. Liever rood? Kies dan voor een soepele en fruitige rode wijn zoals bijvoorbeeld een fluweelzachte Carmenère of een sappige, fruitige Merlot. 

Conclusie: creëer de perfecte balans en stem de wijn af op de smaken van je gerecht! 

Gerelateerde artikelen