Italiaanse risotto: de oorsprong en inspirerende smaakcombinaties 
Home » Italiaanse risotto: de oorsprong en inspirerende smaakcombinaties 

Italiaanse risotto: de oorsprong en inspirerende smaakcombinaties 

door admin

Risotto is niet alleen een heerlijke Italiaanse specialiteit, maar je kunt met het rijstgerecht ook eindeloos variëren met combinaties. Maak in de lente bijvoorbeeld een frisse, lichte risotto met venkel, zalmsnippers en saffraan. Voor de herfst en winter is je risotto juist heerlijk om te combineren met wat diepere, nootachtige smaken. Benieuwd naar de oorsprong van dit klassieke Italiaanse rijstgerecht, en wil je weten hoe je een herfstrisotto het beste klaarmaakt en combineert? Lees dan verder! 

Oorsprong

De oorsprong van risotto ligt in een plaatsje in Noord-Italië, genaamd Lombardije. Al in de 14e eeuw voor Christus zou de rijst door de Arabieren naar Italië zijn gebracht, toen zij ontdekten dat de Italiaanse Povlakte perfecte omstandigheden kon bieden voor de rijstteelt. Vanwege de warme natte ondergrond en het klimaat is dit gebied ideaal voor het verbouwen van risottorijst. Tot op de dag van vandaag is de Povlakte met haar oneindige rijstvelden het belangrijkste gebied voor de rijstproductie van Europa. 

Ingrediënten voor de basis 

Het Italiaanse klassieke rijstgerecht is inmiddels ook erg geliefd in Nederland. De basisingrediënten voor het bereiden van een klassieke risotto zijn bouillon, risotto rijst, ui, en wijn. Een Spaanse witte wijn zoals een Verdejo is bijvoorbeeld erg geschikt om de rijst mee af te blussen, omdat je de levendige, citrusachtige smaak van de wijn ook subtiel proeft in je risotto. Vaak wordt op het laatste moment nog boter en parmezaanse kaas toegevoegd. 

Herfstige combinaties 

Als het storm- en regenachtig is en de bladeren van de bomen waaien, verlangen we naar warmte, en naar vollere, aardse smaken op ons bord. Daarom is bijvoorbeeld een risotto met pompoen, rozemarijn en pancetta erg geschikt. Ook risotto met paddenstoelen, parmezaan en truffel smaakt heerlijk op de koudere novemberdagen, juist vanwege de nootachtige aroma’s. 

Laat de smaken van je herfstige risotto nog beter tot hun recht komen door er de juiste wijn bij te drinken. Een glas Montepulciano wijn is bijvoorbeeld een echte aanrader voor bij de risotto. Deze elegante Italiaanse wijnsoort heeft delicate, zachte smaken van rijp rood fruit en in de verte toetsen van vanille. 

De textuur van de rijstkorrel


Voor de perfecte risotto wil je dat de rijst niet te droog is, maar ook niet te zompig. Smeuïg mag, maar het is ook lekker als de textuur van de korrel nog een beetje bite heeft. Door de bouillon op temperatuur te houden, en steeds geduldig een schepje toe te voegen aan de rijst, behoudt je rijst de juiste structuur. Over het roeren zijn de meningen verdeeld. Hoe meer je roert, hoe smeuïger je risotto. Als je niet zou roeren, wordt de risotto juist te droog. Roer voor de juiste balans dus regelmatig, maar niet constant. 

Een goede risotto heeft tot slot voldoende aandacht nodig, dus neem alle tijd voor het koken, blijf bij de pan en wees geduldig!

Gerelateerde artikelen