Hoe kan je goedkoop en gezond eten?
Home » Hoe kan je goedkoop en gezond eten?

Hoe kan je goedkoop en gezond eten?

door admin

Alles wordt duurder. De prijzen voor energie, de zorgverzekering, boodschappen en brandstof rijzen de pan uit. En dan hebben we het nog niet eens over de kosten voor leuke dingen zoals vakanties, uiteten en kleding. Het doen van boodschappen werd het afgelopen jaar een stuk duurder. De vraag is of we in 2023 nóg meer kwijt zijn bij de kassa. Het is aannemelijk om te besparen op je boodschappen, maar doe dit wel op een verantwoorde manier. Het is namelijk belangrijk om gezond te blijven eten. Vooral in de wintermaanden heb je een evenwichtige en voedzame maaltijd nodig om goed te functioneren. Maar hoe zorg je ervoor dat je gezond én goedkoop blijft eten?

Goedkoop weekmenu

Als mensen denken aan goedkoop eten, dan denken ze vaak aan ongezond eten. Vaak zijn ongezonde producten inderdaad goedkoper, maar het is niet nodig om voor ongezond eten te kiezen. Het is belangrijk voor je lichaam om dagelijks voldoende fruit en groente binnen te krijgen. Dus wil jij besparen op je boodschappen, maar wel gezond eten? Dan adviseren we je om een weekmenu samen te stellen. Een bijkomend voordeel: je hoeft jezelf niet dagelijks de vraag te stellen wat je gaat koken. Blader in het weekend de actiefolders van de supermarkten door en bekijk de aanbiedingen. Stel aan de hand van deze aanbiedingen maaltijden samen. Door goed na te denken over de boodschappen, word je minder snel verleid tot impulsaankopen. Kan je bij een bepaalde supermarkt een stuk vlees of groente goedkoop halen? Koop het product dan in een grotere hoeveelheid, zodat je er twee dagen van kan genieten. Een andere mogelijkheid is het invriezen van porties. Maak in een keer verschillende porties, verdeel ze in bakjes en vries ze in. 

Maaltijdboxen bestellen

Iedereen kent HelloFresh wel. Dit is waarschijnlijk de bekendste maaltijdbox van Nederland. Met een flexibel abonnement kan je wekelijks genieten van verschillende maaltijdboxen. Er zijn natuurlijk verschillende alternatieven voor HelloFresh. Denk bijvoorbeeld aan Marley Spoon, Familiebox of De Krat. Vaak krijgen we de vraag: maar een maaltijdbox is toch hartstikke duur? Als je geen gebruik maakt van kortingen dan is het inderdaad duurder dan zelf boodschappen doen bij de supermarkt. Door slim gebruik te maken van kortingen op maaltijdboxen kan je heel goedkoop eten. Vaak krijg je bij een eerste bestelling de box gratis of kan je ze met een hoge korting bestellen. Vouchers voor een gratis box of korting zijn regelmatig online te vinden. Het bestellen van goede, gezonde en lekkere maaltijdboxen kan dus, met de nodige online research, erg goedkoop. En een andere tip: hoe meer gerechten je selecteert, hoe goedkoper de prijs per portie wordt.

Samen koken

Als je alleen bent en elke dag voor jezelf moet koken, heb je daar waarschijnlijk niet altijd zin in. Het is een stuk minder gezellig en het kan ook een stuk duurder zijn. Kies ervoor om samen met een vriend(in), familieleden of huisgenoten te koken. Samen koken én eten is een stuk gezelliger en leuk om te doen. Gezellig bijkletsen tijdens het nuttigen van een vers bereidde maaltijd. Om het een iets vakkundiger tintje te geven, laat je schorten bedrukken met de naam van de kok. Neem jij altijd een plastic tas mee naar de supermarkt? Ook hierop kan je besparen. Schaf een boodschappentas aan of kies voor rugzakken met logo.

Gerelateerde artikelen