gezonde voeding
Home » Wat is gezonde voeding?

Wat is gezonde voeding?

door admin

Iedereen heeft het maar over gezonde voeding, slechts zelden kan iemand echter aangeven wat dat dan precies is. Laten we daarom voor eens en altijd uitsluitsel geven over wat nou wel en geen gezonde voeding is. Doe er je voordeel mee!

Gezonde voeding geeft je energie

Iedereen wil gezond eten. Logisch, want als je goed en gezond eet dan is bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten een stuk kleiner. Gezonde voeding geeft je energie omdat je zo de juiste voedingsstoffen binnen krijgt in de vorm van eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen, vezels en voldoende vocht. 

Eet eens per week vette vis

Gezonde voeding is het eten van groente en fruit, voldoende volkorenproducten en wekelijks drie eieren. Idealiter neem je elke dag een hand vol ongezouten noten en enkele zuivelproducten in de vorm van melk of yoghurt. Ook eens per week vette vis eten wordt als gezond beschouwd. Vette vis? Dat zijn bijvoorbeeld vissoorten als haring, zalm en makreel. 

Geen zoete drankjes met veel suiker

Wat niet gezond is? Probeer producten van witte tarwebloem te laten liggen. Dat geldt ook voor witbrood, koekjes en biscuits. Laat ook rood vlees links liggen. Rood vlees komt van koeien, schapen, geiten en varkens overigens. Dat je zoete drankjes met veel suikers beter kunt overslaan, zal zo onderhand toch genoegzaam bekend zijn. Dan is het veel beter je eigen limonade te maken.

Schijf van Vijf helpt je bij het maken van de juiste keuzes

Volkoren producten zijn gezond, zowel als het gaat om brood, pasta en zilvervliesrijst. Volkoren producten zijn rijk aan koolhydraten, voedingsvezels en vitamines. Het eten van volkoren producten geeft een verzadigd gevoel. In ons land is de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum een prima tool die je kan helpen bij het maken van de juiste keuzes als het om gezonde voeding gaat. De Schijf van Vijf is een erkend voorlichtingsmodel. Het maakt duidelijk wat een gezond voedingspatroon is, en dat ook nog eens voor verschillende doelgroepen. Consumenten varen blind op de Schijf van Vijf. Dat geldt ook voor diëtisten overigens. 

Richtlijnen van de Gezondheidsraad

Het Voedingscentrum is verantwoordelijk voor de Schijf van Vijf. Daarbij baseert het zich vooral op de richtlijnen die de Gezondheidsraad opstelt. De Gezondheidsraad is een Nederlands adviesorgaan voor de volksgezondheid. Binnen de Schijf van Vijf worden voedingsmiddelen in drie groepen onderverdeeld: Schijf van Vijf, dagelijkse keuzes en wekelijkse keuzes. Per product wordt aangegeven of het bijdraagt aan een eetpatroon dat gezond genoemd mag worden. 

Gerelateerde artikelen