Italië leren kennen van een andere kant
Home » Italië leren kennen van een andere kant

Italië leren kennen van een andere kant

door admin

Italië is al jaren een populair vakantieland voor enorm veel Nederlanders. Veel van hen trekken naar populaire streken zoals bijvoorbeeld Toscane of de Italiaanse Riviera. Niet zo gek natuurlijk, want het is daar heerlijk vertoeven. Ben jij een liefhebber van uitdagende wandelvakanties in de ruige natuur? Denk dan eens aan een huttentocht in het noorden van Italië. Zo kan je dit prachtige vakantieland eens van een heel andere kant leren kennen.

Huttentocht in noord Italië

Ben jij avontuurlijk aangelegd en wil je eens iets anders dan een wandelvakantie in bijvoorbeeld het Zwarte Woud of Oostenrijk, dan is een huttentocht Italië echt een aanrader. In de Dolomieten en het zuidelijk deel van de Alpen liggen enorm veel berghutten op de meest mooie en afgelegen plekken. Deze zijn allemaal verbonden door een enorm netwerk van paden. 

Men noemt dit ook wel Alta Via’s oftewel hoge route. De mooiste zes routes hebben een nummer, waarvan Alta Via 1 de mooiste is. Deze brengt je langs alle mooie plaatsen van het zuidelijk deel van de Dolomieten. Enkele voorbeelden hiervan zijn Cinque Torre, Lagazuoi en Püez. Deze goed begaanbare route is prima te doen voor iedere wandelaar met een goede basisconditie. De volledige route is ongeveer 120 kilometer lang en hierover doe je een dag of tien.

Alta Via 2 is veel uitdagender. Via deze bijzondere noord-zuidroute wandel je van Bressanone, naar Croce d’Aune. De route kent diverse steile beklimmingen en afdalingen en is alleen geschikt voor trekkers die ervaring in de bergen hebben en ook goed weten welke gevaren er schuilen.

Aangezien je in Italië niet mag wildkamperen, ben je als wandelaar wel verplicht om in een van de zogenaamde rifugio’s te overnachten. De berghutten hebben allemaal een goed bed, een douche en bieden meestal een verblijf op basis van halfpension. Je hoeft dus geen kookgerei et cetera mee te nemen. 

Kamperen met de camper

Een andere manier om Italië op een andere manier te leren kennen is om er naartoe te gaan met de camper. Je hebt dan al de voorpret van de reis er naartoe waardoor je veel meer van de omgeving ziet maar ook op het moment dat je in Italië bent aangekomen zal je anders naar het land kijken.

In plaats van de luxe van een appartement of een hotel heb jij gewoon je eigen huisje op wielen de hele tijd bij je. Hartstikke fijn en leuk natuurlijk! Een vakantie in Italië met een camper is echt heel anders dan wanneer jij je laat verwennen in een hotel. 

Zeker wanneer jij avontuurlijk bent ingesteld is dit iets om te overwegen. Heb je zelf geen camper maar zou je zo een reis wel eens willen maken dan kan je overwegen om een camper te huren om deze reis te kunnen maken. Er zijn in ons land een aantal verhuurders van campers waar dit tot de mogelijkheden behoort om te doen. 

Italië leren kennen van een andere kant

De reis naar Italië ondernemen met de auto

Je kunt ook met de auto op vakantie gaan naar Italië om vervolgens daar neer te strijken in een leuk hotel of een andere gelegenheid waar je kunt verblijven. Er zijn genoeg accommodaties te vinden in dit heerlijke land. 

Wil je een actieve vakantie dan is het aan te raden om al van tevoren het een en ander op papier te zetten wat je wilt gaan doen. In Italië zijn er heel veel mooie wandelroutes te vinden. Deze routes zijn in te delen in zwaarte. Iemand die nog niet zo goed getraind is gaat natuurlijk niet meteen een wandeling van tientallen kilometers op een dag doen.

Zo kom je er

De Dolomieten zijn goed bereikbaar. Het handigst is om met de auto te gaan. Je doet er dan zo’n 11-12 uren over. Je kunt de Dolomieten ook per trein bereiken. Het is niet de meest ideale manier, want het kost doordat je verschillende keren moet overstappen, best veel tijd. In de Dolomieten zelf ligt wel een uitgebreid OV-netwerk, zodat je je gemakkelijk kunt verplaatsen.

Wil je liever vliegen, dan kan dit het best op de luchthaven van Venetië of Innsbruck. Er gaan vanuit Nederland voldoende vluchten. Mochten de omstandigheden op de luchthaven dusdanig zijn dat je vlucht geannuleerd wordt, heb je overigens vrijwel altijd recht op een vergoeding. Wel een geruststellende gedachte natuurlijk.

De beste reistijd

Het seizoen huttentocht seizoen in Italië is niet zo heel lang. Het begint half juni en loopt door tot half september. Dit heeft alles te maken met de weersomstandigheden in het gebergte die de toegang tot de verschillende paden kunnen beperken. 

In de zomer is het meestal zeer helder en zonnig weer. Het kan echter soms zo maar omslaan. Het kan dan kortstondig flink regenen of stormen. Sneeuwen doet het er niet zo veel in de zomerperiode. Als het gebeurd is die ook weer snel verdwenen. Hou dus altijd rekening met de weersomstandigheden en zorg dat je naast je korte broek ook genoeg warme en vooral waterdichte kleding bij je hebt.

Italië leren kennen van een andere kant

Vergeet dit niet mee te nemen

Wanneer je hebt besloten om een leuke actieve vakantie in Italië te gaan houden dan zijn er een aantal dingen die je niet moet vergeten. Bovenaan je lijstje staan natuurlijk je wandelschoenen. Zorg ervoor dat je deze ook goed hebt ingelopen! Er is niets erger dan blaren krijgen tijdens de wandeling. Neem wel voor de zekerheid goede pleisters mee en een naald om de eventuele blaren die je krijgt te kunnen verzorgen. 

Neem ook voldoende water mee als je aan de wandel gaat en eventueel een druivensuikertje. Dit kan helpen wanneer jij je even wat minder voelt. Wees goed voorbereid en ga niet onbeslagen ten ijs wanneer je het plan hebt om zo een actieve vakantie te ondernemen. Je zult de eerste en zeker ook niet de laatste zijn die onderweg hulp nodig heeft. Zorg er ook voor dat je telefoon goed opgeladen is als je gaat wandelen en je eventueel een powerbank bij je hebt. 

Gerelateerde artikelen